Vrijgezellenfeest

Ga je een vrijgezellenfeest organiseren?

DoeNederland denkt graag met jou mee!

Vrijgezellenfeest organiseren? Wij helpen je graag op weg!

Een vrijgezellenfeest organiseren is een grote eer. Het vrijgezellenfeest moet te gek, hilarisch én onvergetelijk worden. En dit is natuurlijk een hele verantwoordelijkheid voor jou als organisator. Je moet immers rekening houden met een grote groep mannen of vrouwen die je graag allemaal tevreden wilt houden.


Maar geen paniek! Met onze handige tips en een aantal suggesties voor leuke vrijgezellenfeest uitjes, wordt het met de beste vriendinnen van de bruid of de beste vrienden van de bruidegom gegarandeerd een succesvolle en onvergetelijke dag.

Tips voor het organiseren van een vrijgezellenfeest

1. Bepaal de gastenlijst

Voor het originele vrijgezellenfeest dat jij gaat organiseren, verwacht je natuurlijk een topsfeer. Het is daarom belangrijk dat je een gezellige club vrienden of vriendinnen verzamelt. Aandacht besteden aan de gastenlijst is dus essentieel.


Waarschijnlijk wil je de bruid of bruidegom in spe verrassen en hem of haar buiten de organisatie van het vrijgezellenfeest houden. Voor de gastenlijst is het echter toch handig de vrijgezel te betrekken. Want wie moet er echt bij zijn en wie laat de hij of zij liever thuis? Bovendien vergeet je zo niet iemand uit te nodigen die echt belangrijk is voor de bruid(egom). 


Durf ook selectief te zijn. Niet alle kennissen van de vrijgezel hoef je uit te nodigen. Hoe meer de groep is afgebakend, hoe minder kans op eventuele discussies. 

2. Prik een datum

Heeft de vrijgezel in kwestie de datum van het huwelijk bekendgemaakt? Dan kun je beginnen met de organisatie en voorbereidingen van het vrijgezellenfeest. 


Wacht niet te lang met het prikken van een datum en het regelen van een of meerdere activiteiten. Veel locaties zitten bijvoorbeeld in de zomer snel volgeboekt. 


Begin daarom ruim van tevoren met het plannen van een datum. Hoe dichter bij de datum, hoe voller de agenda’s. Om te voorkomen dat je mailbox na het prikken van een datum al vol zit, kun je bijvoorbeeld Datumprikker.nl gebruiken.


Houd ook in gedachte dat een vrijgezellenfeest één avond of dag voordat het huwelijk plaatsvindt, niet handig is. Ga je bijvoorbeeld tricky activiteiten doen of houden jullie allemaal wel van een drankje, dan kun je het vrijgezellenfeest beter wat langer van tevoren plannen. Zo verschijnt de bruid of bruidegom niet met een kater op de trouwerij.

3. Houd iedereen op de hoogte

Zijn de gasten bekend en is de datum geprikt? Blijf dan iedereen op de hoogte houden, zodat niemand later voor verrassingen komt te staan. 


Maak bijvoorbeeld een WhatsApp-groep aan zodat je alle gasten bij elkaar hebt. Zo kunnen jullie elkaar leren kennen en ideeën uitwisselen. Bovendien is zo’n appgroep ook ideaal als je op de dag zelf iedereen wilt verzamelen, maar niet iedereen op tijd aanwezig is. Je kan dan snel vragen waar diegene is en de livelocatie delen.


Ook is een WhatApp-groep ideaal om het programma bekend te maken en daarna al jullie gemaakte foto’s met elkaar te delen. Betrek totdat het vrijgezellenfeest plaatsvindt, de bruid of bruidegom niet in deze communicatie! Jullie verrassen hem of haar, en daarna kan de vrijgezel ook toegevoegd worden.


Het is dus van groot belang om iedereen op de hoogte te houden. Ook heb je als organisator contact met de organisaties waar de activiteiten plaatsvinden, zoals DoeNederland. Wij weten dat je een vrijgezellenfeest organiseert met een druk programma en houden bij zo’n grote groep altijd rekening met uitloop.

4. Bepaal het budget

Misschien heb je al een programma - wordt het bijvoorbeeld alleen een groot feest in de avond of gaan jullie de hele dag op pad? - in je hoofd en kun je aardig inschatten wat dit gaat kosten. Ken je de genodigden ook allemaal, dan kun je vast een prima budget per persoon bepalen. Grote kans dat iedereen het hiermee eens is. 


Ken je de groep niet goed en heb je nog geen idee wat je gaat doen? Dan kun je ook iedereen vragen wat ze willen uitgeven. Zo voorkom je dat iemand voor een onmogelijk bedrag komt te staan.


Houd er wel rekening mee dat het gebruikelijk is dat de bruid of bruidegom niets hoeft te betalen en dat jullie de kosten van hem of haar dus verdelen over het aantal gasten. 


Gemiddeld wordt er € 80,- per persoon uitgegeven, maar wellicht heeft niet iedereen hetzelfde budget. Het kan natuurlijk altijd goedkoper of juist duurder. Bij onze vrijgezellenfeest activiteiten zie je altijd een vanaf prijs, zodat je alvast een grove inschatting kunt maken.


Blijf goed met elkaar communiceren en spreek af hoeveel jullie maximaal willen besteden. Vindt iemand een budget van € 150,- per persoon bijvoorbeeld echt te gek, dan mag dit gezegd kunnen worden. Hebben jullie eenmaal het budget bepaald, dan is het tijd om de activiteiten te regelen.

5. Kies de opdrachten of niet als de bruid of bruidegom er niet van houdt

Het belangrijkste is dat de vrijgezel de dag van zijn of haar leven heeft. Bedenk eerst wat de bruid of bruidegom in spe leuk zou vinden. Het is tenslotte zijn of haar feestje. Organiseer je een vrijgezellenfeest voor jouw beste vriendin of vriend, dan zal je ongetwijfeld weten waar je hem of haar bij mee maakt.


Heb je nog geen idee, vraag de genodigden dan gerust om hulp. De meesten zullen graag ideeën aandragen. Hieruit kun je bijvoorbeeld een selectie maken en de groep laten stemmen. Het populairste idee kun je dan verder uitwerken.


Houd er rekening mee dat het vrijgezellenfeest niet voor het plezier van één iemand van de gasten is, maar voor het “gezamenlijke plezier.” Heb je eenmaal besloten, zet het dan ook door. Er zal altijd wel iemand zijn die liever iets anders was gaan doen, maar dat is niet te voorkomen. Het gaat erom dat de bruid of bruidegom een geweldige dag heeft en iets doet wat diegene vindt.


Vraag onder de gasten ook of er nog tijd moet worden ingepland als ze iets speciaals willen doen tijdens het vrijgezellenfeest. Misschien wil een goede vriend of vriendin wel een speech houden of zijn er een aantal vrienden of familieleden die een hilarische quiz over de vrijgezel hebben gemaakt.

6. Kies het programma van de dag

Een origineel vrijgezellenfeest is zo geregeld met een van de activiteiten van DoeNederland. Wij bieden genoeg mogelijkheden voor een origineel vrijgezellenfeest, bijvoorbeeld een activiteit waarin leuke opdrachten te doen zijn. 


Kijk bijvoorbeeld eens naar de activiteit Party & Co. Met dit vrijgezellen uitje zetten jullie de binnenstad van Den Bosch, Nijmegen of Eindhoven absoluut op stelten. Jullie krijgen een plattegrond en smartphone mee en gaan de stad in om zoveel mogelijk partypunten te verzamelen. 


Op de mooiste locaties moeten jullie zowel kennisvragen beantwoorden als hilarische opdrachten uitvoeren die jullie gaan fotograferen. Een onvergetelijke dag vol humor voor de bruid of bruidegom in spe! 


Houdt de vrijgezel wel van een drankje? Boek dan onze Step-kroegentocht. Deze is beschikbaar vanaf 8 personen en duurt ongeveer 2,5 uur. Op de step maken jullie een tocht door de stad waarbij jullie verschillende cafés aandoen. Hier krijgen jullie allemaal een consumptie in de vorm van bier, fris of wijn.


Ook spelen jullie in elk café een spel tegen elkaar, dat uiteraard is afgestemd op de groep. Zo spelen wij andere spellen met een vrijgezellengroep dan met families of bedrijven. 


Na de Step-kroegentocht kun je bijvoorbeeld lekker gaan eten met zijn allen of ook hier een spel van maken met een van onze spannende dinner games.

7. Bepaal de locatie

Besteed ruim de tijd en aandacht aan het zoeken van een juiste locatie voor de bachelor party. Je wilt natuurlijk niet dat de vrijgezel zijn of haar partner tegen het lijf loopt. Bepaal eerst welke activiteiten jullie willen gaan doen en bepaal daarna de locatie.


Houdt de bruid of bruidegom in spe wel van een feestje? Dan moet er natuurlijk dansen in het programma worden opgenomen. Is het vooral een culinaire liefhebber? Ga dan ook op zoek naar goede en betaalbare restaurants waar jullie met een grote groep kunnen plaatsnemen. 


Houd bovendien rekening met de reisafstand. Voor sommigen is het misschien niet zo fijn als ze na afloop nog uren moeten reizen. Dit kun je eventueel oplossen door met zijn allen in een hotel te overnachten, maar daar komt wel het budgetaspect bij kijken. 


Is iedereen akkoord met het budget, de activiteiten en de locatie? Leg de activiteiten en locatie(s) dan zo snel mogelijk vast. Het is immer zonde als er iets niet meer beschikbaar is op de datum dat jullie de vrijgezel willen verrassen!

8. Kies de outfits

Welke activiteiten je ook bedenkt tijdens het organiseren van het vrijgezellenfeest, op de dag zelf vallen jullie sowieso op. Meestal geef je de vrijgezel net iets extra’s aan, zodat men weet wie er binnenkort gaat trouwen.


Willen jullie zelf ook allemaal een bijpassende outfit dragen op het vrijgezellenfeest, dan zijn er verschillende mogelijkheden.


Houd het makkelijk met een paar accessoires

In winkels zoals de Action, So Low en Big Bazar vind je altijd wel een paar “bride to be” of andere vrijgezellenaccessoires. Zet iets leuks op het hoofd van de vrijgezel en doe zelf ook mee. Je hoeft hier niet heel veel moeite voor te doen of geld aan uit te geven, en toch is het een leuke toevoeging aan de dag.


Zorg voor dezelfde t-shirts

Ook herkenbaar zijn jullie als jullie allemaal hetzelfde t-shirt of trui dragen. Deze maak je nog leuker als je er een boodschap op plaatst. Dit kun je zelf doen met transferpapier, of naar de mogelijkheden vragen bij de plaatselijke printshop. Wist je overigens dat rood niet is aan te raden om te dragen? Deze kleur wordt namelijk geassocieerd met overspel.


Ga los met extravagante outfits

Houdt de vrijgezel wel van een grapje? En weet je dat hij of zij het ook geen probleem vindt om op te vallen? Dan kun je losgaan! Ga naar de feestwinkel of kijk in een webshop die vrijgezellenfeestkleding aanbiedt. Bunnypakjes, kostuums van TV-helden, Fruit-kostuums…je kan het zo gek niet bedenken of het is er.

9. Maak een taakverdeling

Zowel van tevoren als op de dag zelf is een taakverdeling enorm belangrijk. Doe je de voorbereidingen helemaal zelf? Of kun je wel wat hulp gebruiken? Vraag deze dan op tijd, zodat diegene die meehelpt niet alles op het laatste moment hoeft te doen. 


En moeten de gasten spullen meebrengen? Bijvoorbeeld hapjes en drankjes voor een high tea of picknick? Of attributen als jullie een speurtocht gaan doen? Zet dit dan duidelijk onder elkaar en communiceer dit op tijd met de gasten. Doe dit nogmaals één dag van tevoren, zodat het vers in ieders geheugen zit.


Ben jij zelf de hoofdorganisator, zorg er dan ook voor dat jij op de dag zelf alle benodigde informatie voor de boekingen bij je hebt. Op papier, maar vaak kun je het tegenwoordig ook met een e-mailbevestiging of QR-code af. 


Regel daarnaast iemand die foto’s maakt. Zo hoef jij er op de dag zelf niet aan te denken, maar worden alle mooie momenten wel vastgelegd.


Als laatste is het fijn dat er iemand is die de gemaakte kosten bijhoudt. Bijvoorbeeld door het verzamelen en bijhouden van alle bonnetjes. Maar ook de app “WieBetaaltWat” is een goed idee. Hierin kun je zien wie wat betaald heeft en aan het einde van de dag maakt de app eenvoudig een berekening wie er nog geld krijgt en wie er nog iets moet betalen.

10. Eten en drinken

Is de bruid of bruidegom een echte lekkerbek en gaat hij of zij het liefst elke dag uit eten? Dan moet het eten natuurlijk een belangrijk onderdeel van het programma zijn. Dus geen patatje op straat of een snelle pizza. Ga bijvoorbeeld voor een heerlijk driegangendiner. Is het een groep waarbij niet iedereen elkaar kent, dan is een buffet een leuk idee.

11. De verrassing!

Het vrijgezellenfeest draait natuurlijk om de vrijgezel. Als deze écht van niets weet, is het verrassingseffect zeker weten het grootst. Betrek de bruid of bruidegom dus niet bij de organisatie, laat niets los als hij of zij erom vraagt en zorg uiteraard voor een echt goede verrassing op de dag zelf.


Om hem of haar helemaal te misleiden, kun je je “per ongeluk” verspreken met de verkeerde datum. Of vooraf per post of e-mail aanwijzingen sturen die helemaal niets met het uiteindelijke programma te maken hebben. Deze voorpret zal voor jullie allemaal hilarisch zijn!


En op de dag zelf dan? Dan hoop je natuurlijk dat er nog steeds niemand iets heeft losgelaten. Regel dat iedereen naar een bepaalde plek komt, bijvoorbeeld om de hoek van het huis van de vrijgezel. Spreek met zijn of haar partner af dat diegene de deur zachtjes open doet, en storm daarna met zijn allen de woning in. Misschien is het even schrikken, maar daarna zal de hoofdgast hartstikke veel zin hebben in de leuke dag die komen gaat!

12. Maak foto’s en filmpjes

Organiseer je een vrijgezellenfeest, dan weet je natuurlijk wanneer de belangrijkste momenten van het vrijgezellenfeest plaatsvinden. Houd er rekening mee dat je dan je smartphone in de aanslag houdt om deze momenten vast te leggen.


Heb je echter al genoeg aan de organisatie, dan kun je iemand vragen foto’s en filmpjes te maken. Of wat dacht je - als het budget het toelaat - van een professionele fotograaf? In jouw omgeving is er vast wel een professionele fotograaf die graag mooie platen van jullie vrijgezellenfeest vastlegt.

Nieuwsbrief


Blijf maandelijks op de hoogte van onze aanbiedingen & acties

Zo beoordelen klanten ons

9.0
Bossche bollen workshop
"Super leuke dag gehad met de familie. Gelachen, geleerd en vooral genoten."
Mijn planning
Je planning is nog niet gevuld, maar je bent slechts enkele stappen verwijderd van een leuk uitje.

Bekijk onze uitjes