Uitjes kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie is het natuurlijk heerlijk om tijd met het hele gezin te besteden. De kids hebben twee weken kerstvakantie, en dat betekent volop gezelligheid! Ben jij op zoek naar uitjes kerstvakantie in de knusse wintermaanden, dan helpen wij je graag.


Tijdens de feestdagen en daaromheen worden in de kerstvakantie diverse winterse activiteiten georganiseerd waarmee jullie volop plezier beleven. Lees daarom snel verder voor leuke uitjes in de kerstvakantie én welke activiteiten je kunt boeken bij DoeNederland.

De 15 leukste uitjes om te doen in de kerstvakantie

What a wonderful world! Dat is het meestal tijdens de kerstdagen, helemaal als er ook nog als Nederland wordt omgetoverd tot een sprookjesachtig wit Winter Wonderland.


Tijdens de kerstvakantie worden er verschillende activiteiten georganiseerd in onder andere een dierenpark of pretpark. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Winter Efteling? Bovendien zijn uitstapjes in de kerstvakantie een leuke manier om tijd door te brengen met het hele gezin.


Kom dus helemaal in de kerststemming en geniet van een winterse beleving met de leukste uitjes in de kerstvakantie die wij voor je op een rij hebben gezet.


1. Bezoek de Winter Efteling of een ander attractiepark

Ga mee op verkenning door de magische wereld van de Winter Efteling. De Efteling wordt tijdens de wintermaanden namelijk extra sfeervol. Stap in je favoriete attracties en trakteer jezelf op een winterse lekkernij bij de gezellige Warme Winter Weide.


Behalve in de Efteling zijn er nog veel meer andere leuke activiteiten die tijdens de kerstvakantie worden georganiseerd in pretparken. Zo is er onder andere Winter Slagharen in Attractiepak Slagharen, de Magische Winterweken in Toverland en de Duinrell Winterweekenden in Duinrell. Stap met het hele gezin in de attracties en geniet van een heerlijke kerstvakantie!

2. Geniet van het Amsterdam light festival

Dit festival in Amsterdam (Noord Holland) is een van de meest toonaangevende lichtkunstfestivals ter wereld. Tijdens dit populaire winterse evenement kun je op donkere dagen en avonden in de kerstvakantie gebouwen en bruggen bewonderen die prachtig versierd zijn met duizenden lichtjes.


Ga mee op reis naar de wereld van de verbeelding met 20 speciaal geselecteerde lichtkunstwerken van (internationale) kunstenaars. Kijk op de website van het lightfestival voor wanneer het festival met de twinkelende lichtjes precies plaatsvindt en wanneer de lichtjes branden.


3. Ga op avontuur in een Escape room

Een leuke activiteit tijdens de kerstvakantie en bovendien lekker warm, is een Escape room! Kies een Escape room of VR-game van DoeNederland en geniet van een origineel uitje met het hele gezin.


Ontrafel bijvoorbeeld de mysterieuze cijfercodes en ondoorgrondelijke symbolen in "De Martelkelder" in Den Bosch, ga dansen en puzzelen in de kamer "Disco Inferno" in Eindhoven of ga de ijzingwekkende opdracht aan in "The Graveyard" in Nijmegen.

4. Ontdek de stad op een speelse manier met een city game

Een van de meest leuke tips om met veel mensen (inclusief kids!) te doen tijdens de kerstvakantie, is een citygame. Jullie verkennen gezamenlijk de binnenstad van Eindhoven, Den Bosch of Nijmegen en ondertussen gaan jullie de strijd met elkaar aan tijdens een spannende citygame.


Verdeel jullie bijvoorbeeld in "criminelen" en "premiejagers" tijdens de Hunted Citygame, scoor partypunten met opdrachten die je uitvoert met de citygame Party & Co of speel in een stad naar keuze het ouderwetse ganzenborden, maar dan in een nieuw jasje. Jullie beleven een spannende middag die ongetwijfeld mooie verhalen zal opleveren!

5. Kerst: de ideale gelegenheid om samen te koken

Kerst is natuurlijk de ideale gelegenheid voor samen een hapje eten en te genieten van winterse lekkernijen. Vooral het kerstdiner is perfect om even uit te pakken.


Wellicht heb je na een uitgebreid diner nog wel wat kerstkliekjes over. Een van de leuke dingen om hiermee te doen in de kerstvakantie is om samen met de kids te koken. Wat dacht je bijvoorbeeld van groentenmuffins, pizza's of een croissantpudding van overgebleven croissants?


6. Bezoek het Nederlands IJsbeelden Festival

Nog eentje die behoort tot de meest leuke uitjes met het gezin in de kerstvakantie en een echte winterse beleving: het Nederlands IJsbeelden Festival, waarbij je kunstwerken van de beste ijskunstenaars uit de hele wereld kunt bewonderen.


In een grote vrieshal gaan deze ijskunstenaars aan de slag met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Stap in een magische wereld van ijssculpturen tot wel 6 meter hoog.

7. Plan een creatieve middag met een workshop

Maak er in de kerstvakantie een feestje van met een van de workshops van DoeNederland. Een leuk uitje voor zowel jong als oud! Zo is een van de lekkerste winterse activiteiten bijvoorbeeld de workshop Je eigen Bossche bol maken.


Boek deze workshop in de kerstvakantie en jullie leren alles over de Bossche lekkernij. Daarna gaan jullie zelf aan de slag met het bereiden. Van slagroom kloppen tot chocolade smelten, alles komt aan bod. En daarna is het natuurlijk tijd om te smullen!


8. Maak een heerlijke winterse wandeltocht

In de gekke tijd van de coronacrisis deden we bijna niet anders: wandelen. De kerstvakantie leent zich bij uitstek voor mooie wandelingen met het gezin. Ga lekker een lange route wandelen met de oudere kinderen of kies voor een iets kortere wandeling met de wat jongere kids.


Vooral de uitjes om te wandelen van OERRR zijn een aanrader in de kerstvakantie. OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten en inspireert om op avontuur te gaan in de natuur. Doe mee aan de leuke activiteiten zoals vogelsnacks maken, braakballen pluizen of een spannende avondwandeling met de boswachter. Ook worden er diverse speurtochten uitgezet.

9. Breng een bezoek aan een dierentuin

Magische winterweken in de kerstvakantie beleef je ook in een van de dierentuinen die Nederland rijk is.


Zo worden de dieren in Safaripark Beekse Bergen getrakteerd op een heus kerstdiner, zodat ook hun kerst extra bijzonder is. De voedertijden vind je in de Beekse Bergen app.


Of geniet van een winterse dag in Ouwehands Dierenpark. Dit behoort tot een van de fijnste uitjes in de kerstvakantie waarbij je je kunt laten verrassen door kleurrijke lichtobjecten. Of laat je meeslepen in de wonderlijke wintershow "De magie van het bos'. Geniet zelf van winterse horecaspecials terwijl de kids zich vermaken in de overdekte speeljungle RavotAapia.


Daarnaast vinden er magische winterweken plaats in Dierenpark Amersfoort tijdens de Warme Winterweken. Laat je betoveren en kom van alles te weten over de dieren in de winter, luister naar de fijne winterverhalen en ontdek de dierbewoners in Dierenpark Amersfoort. En dat allemaal met duizenden lichtjes en kerstbomen.

10. Beleef winterpret op een indoor skibaan

Het gebeurt niet vaak, maar soms is Nederland in de kerstvakantie bedekt met een dikke laag sneeuw. Had je dan al eens gedacht aan langlaufen? Dit is mogelijk op de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe, de Sallandse Heuvelrug en de Posbank.


Maar ook indoor skiën is een leuk idee tijdens de kerstvakantie. Nederland kent namelijk een aantal indoor skigebieden met borstelbanen, grasmatten en rolbanden. Met pistes van tientallen tot honderden meters lang. Wist je bovendien dat er een skigebied in Nederland is met een stoeltjeslift én een funpark?


Dat is namelijk Snowworld Landgraaf, met een skibaan van maar liefst 370 meter, maar ook een Elbow rail, Industrial Pipe en Down rail. Andere uitjes naar indoor skibanen zijn onder andere Snowworld Zoetermeer, Snowworld Amsterdam en Uithof Den Haag.

11. Geniet van een dagje met het gezin op de ijsbaan

Op DoeNederland.nl vind je een groot aanbod van sportieve uitjes die je kunt ondernemen in de kerstvakantie. Een andere echte aanrader is om te gaan schaatsen op de ijsbaan. In alle provincies is wel een ijsbaan te vinden, zoals De Meent in Alkmaar en IJsbaan Haarlem in Noord Holland.


Daarnaast staan er in de kerstvakantie door het hele land verschillende kunstijsbanen. Ga bijvoorbeeld lekker schaatsen op het Cool Event Scheveningen, waar je je kunsten kunt vertonen op de ijsbaan op het Kurhausplein. Of bind je schaatsen onder op de de ijsbaan voor het Rijksmuseum in Amsterdam en geniet daarna van een lekkere kop warme chocolademelk.


En heb je al eens geschaatst bij Sportiom 's-Hertogenbosch? Naast schaatsen word je hier bovendien extra entertainment aangeboden in de vorm van bowlen, minigolfen, zwemmen en/of pannenkoeken eten in het pannenkoekenrestaurant.

12. Laat de adrenaline stromen tijdens lasergamen of karten

Is het iets minder mooi weer in de kerstvakantie en ben je op zoek naar een binnenactiviteit? Dan kun je bij DoeNederland met een groep vanaf ongeveer 8 personen terecht voor de leukste uitjes die binnen plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan de Minute to Win it! Dinner Game, de That's so 90's Quiz of een arrangement zoals VR Experience - Borrelen.


Een andere echte aanrader voor een binnenactiviteit is om te gaan lasergamen of karten. Tijdens het lasergamen houd je in teams van minimaal 4 personen een "gevecht". Je krijgt speciale kleding en een lasergun. Het doel is om zo min mogelijk geraakt te worden door de tegenpartij.


Houd je wel van een potje racen? Ga dan eens karten. Dit is een autosportvariant waarbij je het opneemt tegen elkaar in Karts, kleine vierwielige eenzitsvoertuigen. Je draagt beschermende kleding want soms kun je een snelheid tot honderd kilometer per uur halen!


De bekendste plekken in Nederland waar je kunt lasergamen en/of karten zijn onder andere Silverstone Partycenter in Zwanenburg (vlakbij Amsterdam), Kartfabrique in Utrecht en Gamecity Gokarting in Zoetermeer.

13. Kom in echte kerstsferen op een kerstmarkt

Kraampjes met lekker eten en drinken, de leukste kerstsnuisterijen, twinkelende lichtjes... een bezoek aan een van de kerstmarkten in Nederland mag in de kerstvakantie echt niet ontbreken!


Natuurlijk is Valkenburg dé kerststad van Nederland. In dit unieke stadje aan de Geul vind je diverse kerstmarkten zoals de markt in de Gemeentegrot en Fluweelengrot. Neem ook eens kijkje bij Magisch Maastricht met kraampjes, schaatsbaan en een reuzenrad. En kende je de kerstmarkt die drijft op de stadsgracht al? Deze kerstmarkt staat ieder jaar in Leiden. Door de omliggende verlichte grachtenpanden en schaatsbaan kom je zeker weten in de ultieme kerstsfeer.

14. Bezoek een interessant museum

Misschien wel een van de bekendste uitjes voor in de kerstvakantie: een bezoekje brengen aan een museum. De bekendste musea zijn onder andere het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum en het Kröller-Müller Museum, maar kende je Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting al?


In het openluchtmuseum Museumpark Orientalis reis je door de wereld van de drie Heilige Boeken. Je bezoekt de dorpjes in het Palestina van omstreeks 1900, beleeft de oudheid in de Romeinse straat en ontdekt het Bedoeïenenkamp in de woestijn.


Met echte treinliefhebbers kun je naar het Spoorwegmuseum. Dit museum wordt tijdens de kerstvakantie omgetoverd tot Winter Station. Tijdens Winter Station brengen de lampjes, kerstdecoraties en een carrousel het hele Spoorwegmuseum in een romantische wintersfeer. En het allerleukste: schaatsen tussen de treinen!


Naast de schaatsbaan en alle decoraties wordt er door het Spoorwegmuseum in Utrecht dagelijks wisselend extra entertainment aangeboden met muziek en kinderactiviteiten. Een perfect familie uitje voor de vakantie én een fijne borrelplek! 

15. Ga met zijn allen een kerstboom kopen

Wil je een kerstboom in huis, dan kun je natuurlijk snel langs het tuincentrum die vol staat met allerlei soorten kerstbomen. Maar in jouw woonplaats zullen er ongetwijfeld veel kerstboomverkopers staan die de mooiste bomen aanbieden. Helemaal leuk is om hier een gezinsuitje van te maken. Maar waar moet je op letten als je een kerstboom gaat kopen?


Zoek eerst een plek waar de kerstboom moet komen te staan. Zoek een plekje niet in direct zonlicht, maar wel licht. Ook niet te dicht in de buurt van de verwarming. Kijk daarna hoe hoog de boom mag worden meet de hoogte eventueel op. Bekijk de ruimte rondom de plek en bepaal of jullie een ronde of juist slankere boom wensen.


Een kunstkerstboom kun je opslaan en tevoorschijn halen op het moment dat het jou uitkomt. Kies je voor een echte kerstboom, dan brengt dit ongetwijfeld het ouderwetse kerstgevoel naar boven. Bovendien geniet je dagelijks van de echte dennengeur.

De leukste kerstvakantie uitjes bij DoeNederland

Of het nu Eerste Kerstdag of Tweede Kerstdag is, de feestdagen staan altijd garant voor veel gezelligheid met elkaar. Hopelijk heb je met onze tips wat inspiratie op kunnen doen om jullie te vermaken in de kerstvakantie!


Wil je in de kerstvakantie zelf een familie uitje organiseren of dat DoeNederland.nl dit doet? Wij helpen je uiteraard graag met ons grote aanbod van activiteiten. Of je nu op zoek bent naar een quiz, citygame of Escape room, wij bieden het allemaal.


Wij wensen je alvast heel veel plezier in de kerstvakantie en we hopen natuurlijk dat de Kerstman een kleine verrassing voor jullie onder de boom heeft liggen...

Mijn planning
Je planning is nog niet gevuld, maar je bent slechts enkele stappen verwijderd van een leuk uitje.

Bekijk onze uitjes
Heb je vragen? Chat met één van onze medewerkers!
Chat met Lieke
Lieke